Sri Chinmoy

[et_pb_section bb_built=”1″ make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” disabled=”off” _builder_version=”3.0.91″][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” disabled=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Introduction” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” disabled=”off” background_repeat=”repeat” _builder_version=”3.0.91″ background_image=”https://www.meditatie-cursus.info/files/2017/03/Sri-Chinmoy-pensive-1.jpg” background_size=”contain”]

Sri Chinmoy

Onze meditatiecursussen zijn geïnspireerd door de filosofie van spiritueel leraar Sri Chinmoy.

 

 

 

 

 

 

Op deze pagina: Biografische infoMuziekBoekenKunstSport

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” transparent_background=”on” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” module_id=”biografie” disabled=”off” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” disabled=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Biografie – 1e alinea (ashram)” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_style=”solid” disabled=”off” border_color=”#ffffff” module_id=”biografie” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Biografie

Sri Chinmoy op 14-jarige leeftijd

Sri Chinmoy werd in 1931 geboren in Bengalen, het huidige Bangladesh. Hij groeide op in een gezin met zeven kinderen, van wie hij de jongste was. Als jongetje bruiste hij al van levensenergie, daarom kreeg hij de bijnaam Madal, wat ‘keteltrom’ betekent.

Als elfjarige verloor Sri Chinmoy kort na elkaar zijn ouders. Samen met zijn broers en zussen verhuisde hij naar Pondicherry in Zuid-India, waar ze introkken in de ashram van de Indiase mysticus Sri Aurobindo.

Hier kwamen zijn spirituele kwaliteiten al snel tot bloei. Sri Chinmoy mediteerde vele uren per dag en al snel bereikte hij nirvikalpa samadhi, de hoogste staat van meditatief bewustzijn die verlichting of God-realisatie wordt genoemd.

Hij verbleef uiteindelijk twintig jaar in de ashram om zijn spirituele realisatie uit te diepen. Op zijn 32ste gaf hij gehoor aan een innerlijke roep om naar de Verenigde Staten te verhuizen en zijn kennis en inzichten te delen met westerse zoekers. Hij ging wonen in New York, waar hij tot zijn overlijden zou blijven.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” disabled=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Biografie – 2e alinea (Westen)” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” disabled=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.91″]

Tijdens de 43 jaar die hij in het Westen doorbracht, publiceerde hij meer dan 1500 boeken, 120.000 gedichten, 150.000 schilderijen, 16 miljoen tekeningen en 21.000 liederen. Bij al zijn creaties was de spirituele zoektocht van de mens naar volmaaktheid en vervulling het overkoepelende thema.

Sri Chinmoy legde veel nadruk op het verleggen van grenzen als een weg naar geluk, voldoening en betekenis in het leven. Hij noemde zijn filosofie ‘self-transcendence’, oftewel zelfoverstijging. Het betekent ernaar streven om jezelf voortdurend te verbeteren, waarbij je de eigen voorgaande prestaties als ijkpunt neemt.

“Zelfoverstijging geeft ons grenzeloze vreugde,” zei Sri Chinmoy. “Wanneer we boven onszelf uitstijgen wedijveren we niet met anderen, maar alleen met onszelf. Zodra we met anderen concurreren worden we ongelukkig, want hoe goed we ook zijn, er is altijd iemand die beter is. Als we in de succes-wereld proberen te leven, raken we gefrustreerd. Maar als we leven in de wereld van vooruitgang zijn we altijd gelukkig, omdat we voortdurend onze capaciteit vergroten en vooruitgaan.”

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” disabled=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Biografie (wereldvrede)” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_style=”solid” disabled=”off” border_color=”#ffffff” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Sri Chinmoy mediteert op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.

Sri Chinmoy zette zich zijn leven lang in voor wereldvrede en werd diverse malen genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. In 1970 werd hij door de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, U Thant, uitgenodigd om wekelijks vredesmeditaties te leiden voor diplomaten en stafleden in het VN-hoofdkwartier in New York, wat hij tot het einde van zijn leven bleef doen.

Hij richtte diverse programma’s op om wereldvrede te bevorderen, zoals de Peace Run, een internationale hardloopestafette waarbij teams met een brandende fakkel als vredessymbool door vele landen rennen om vriendschap en begrip te stimuleren.

Sri Chinmoy, Nelson Mandela en Graça Machel houden een vredesfakkel vast.

Ook onderhield hij vriendschappen met politieke en spiritueel leiders zoals Nelson Mandela, Mikhail Gorbachov en Moeder Teresa met wie hij geregeld sprak over vrede.

Tot de laatste dag van zijn leven bleef Sri Chinmoy doorgaan met zijn spirituele, sportieve en artistieke werk. Hij overleed op 11 oktober 2007 in zijn huis in Queens. De dag ervóór bracht hij nog een boek met spirituele gedichten uit. Het allerlaatste gedicht van die bundel was meer dan profetisch: “Mijn fysieke dood is niet het einde van mijn leven. Ik ben een eeuwige reis.”

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Sri Chinmoy bio video” background_layout=”light” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Een korte video over Sri Chinmoy’s leven (Engelstalig)

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ transparent_background=”off” background_color=”rgba(206,223,141,0.45)” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” module_id=”muziek” disabled=”off”][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” disabled=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Muziek – 1e paragraaf” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_style=”solid” disabled=”off” border_color=”#ffffff” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Muziek

Sri Chinmoy was een veelzijdig musicus en componist. Hij schreef meer dan 22.000 spirituele en devotionele liederen over de spirituele zoektocht van de mens naar volmaaktheid en vervulling. In zijn liederen, de meeste geschreven in zijn moedertaal Bengali, beschreef hij zowel de wanhoop en worstelingen van deze zoektocht als de ecstatische vreugde, vrede en eenheid die daaruit voortvloeiden.

Ook bespeelde Sri Chinmoy een veelvoud aan instrumenten, waarop hij vrijelijk improviseerde of zijn eigen melodieën vertolkte. Tijdens zijn leven gaf hij meer dan 750 vredesconcerten, waarbij hij vaak op meer dan 20 verschillende instrumenten speelde. Sri Chinmoy was geen klassiek geschoold musicus, maar speelde vanuit de spontaniteit en intuïtie van zijn hart. Het ging hem erom met zijn muziek een meditatief bewustzijn naar voren te brengen, waarbij de luisteraar wordt meegenomen naar zijn eigen innerlijke bron van vrede, schoonheid en harmonie.

“Mijn muziek is zielvolle muziek,” zei Sri Chinmoy. “Er zit vrede in. Op alle mogelijke manieren probeer ik vrede aan te bieden, zowel via mijn muziek als via mijn gebed en meditatie. Muziek is een essentieel onderdeel van mijn spirituele leven.”

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Music – audio sample” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_style=”solid” disabled=”off” border_color=”#ffffff” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Audio: Beluister Sri Chinmoy’s muziek

Fluit

Esraj

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Music – image” src=”https://test.meditationsites.org/files/2008/08/srichinmoy2-radio-front.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” animation_direction=”left” show_bottom_space=”on” animation_style=”slide” animation_duration=”500ms” animation_intensity_slide=”10%” /][et_pb_text admin_label=”Image Ravi Shankar” background_layout=”light” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Sri Chinmoy en sitarist Ravi Shankar

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Muziek – 2e paragraaf” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Sri Chinmoy had ontmoetingen met verschillende professionele musici en componisten, waaronder cellist Pablo Casals, pianist Philip Glass, violist Yehudi Menuhin, zangeres Roberta Flack en sitarist Ravi Shankar. Allemaal uitten ze hun waardering voor Sri Chinmoy’s unieke manier van musiceren. “Wat een kracht schuilt er in de muziek van deze man,” zei de Amerikaanse componist Leonard Bernstein over Sri Chinmoy’s muziek. “Mijn muzikale wezen is diep geraakt.”

Sri Chinmoy stimuleerde zijn leerlingen om zijn liederen te zingen als onderdeel van hun sadhana, de spirituele discipline die de zoeker dichterbij de goddelijke bron brengt. Veel van Sri Chinmoy’s leerlingen hebben muziekgroepen gevormd die zijn liederen in meditatieve, zielvolle arrangementen ten gehore brengen.

Om meer van Sri Chinmoy’s muziek te horen:
www.radioSriChinmoy.org

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Afbeelding Sting” background_layout=”light” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Sri Chinmoy met Sting en zijn vrouw Trudie

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Image Leonard Bernstein” background_layout=”light” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Sri Chinmoy en Leonard Bernstein

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ transparent_background=”on” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” module_id=”boeken” disabled=”off” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” disabled=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Boeken – 1e alinea” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” disabled=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.91″]

Boeken

Sri Chinmoy schreef tijdens zijn leven meer dan 1600 boeken over alle facetten van meditatie en spiritualiteit. Onder zijn boeken vallen dichtbundels, toneelstukken, essays, antwoorden op vragen en spirituele teksten.

Sri Chinmoy benadrukte het belang van het lezen van spirituele boeken om de snelste voorutgang te maken in het spirituele leven. “Voor mijn leerlingen heb ik alle aspecten van het innerlijke leven en het spirituele leven behandeld,” zei hij. “Als je mijn geschriften dagelijks bestudeert, zal je elke keer dat je ze leest een diepere waarheid ontvangen.”

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Boeken – video” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Video: Sri Chinmoy leest voor uit ‘My Flute’ – een verzameling van zijn vroege gedichten.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Boeken – 2e alinea” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.91″ border_color_all=”#ffffff” border_style_all=”solid”]

Mijn geschriften zijn geen geleende gedachten, maar de uitdrukking van mijn eigen ervaring. Sommige filosofen, professoren en geleerden lenen ideeën van anderen; de ideeën waar ze over schrijven komen niet van hun eigen realisatie. In mijn geval kan het zijn dat mijn grammatica helemaal verkeerd is, maar het bewustzijn dat ik openbaar is een goddelijk bewustzijn. Dit geldt niet alleen voor mij, maar voor alle spirituele meesters.

Sri Chinmoy, Obedience or oneness, Agni Press, 1977

De meeste van Sri Chinmoy’s boeken kunnen worden gevonden op www.srichinmoylibrary.com

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ transparent_background=”off” background_color=”rgba(221,240,245,0.68)” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” module_id=”kunst” disabled=”off”][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” disabled=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Kunst – 1e alinea” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_style=”solid” disabled=”off” border_color=”#ffffff” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Kunst

‘Moge mijn dagelijks leven een donderende waterval zijn van creativiteit,’ dichtte Sri Chinmoy en hij voegde de daad bij het woord. Sri Chinmoy begon in 1976 met het schilderen van abstracte schilderijen vanuit de stilte van zijn meditatie.

Sri Chinmoy was aangesloten op een onuitputtelijke bron van creativiteit. In zijn eerste jaar maakte hij al vele duizenden schilderijen. Later zouden daar nog miljoenen tekeningen van ‘soul-birds’ bijkomen. Voor Sri Chinmoy gingen kwaliteit en kwantiteit hand in hand. “Ik zorg voor de kwantiteit en mijn Allerhoogste Heer zorgt voor de kwaliteit,” zei hij ooit.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image admin_label=”Jharna kala foto” src=”https://www.meditatie-cursus.info/files/2008/08/Jharna-Kala-22-10-1975-e1352404144210.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” disabled=”off” alt=”Sri Chinmoy’s soul-birds” title_text=”Schilderij van Sri Chinmoy” show_bottom_space=”on” _builder_version=”3.0.91″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” module_class=”mobile-reverse” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image admin_label=”Kunst – jharna kala foto” src=”https://www.meditatie-cursus.info/files/2008/08/Jharna-23-6-2001-2a.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” alt=”Sri Chinmoy’s jharna kala” animation_direction=”left” show_bottom_space=”on” animation_style=”slide” animation_duration=”500ms” animation_intensity_slide=”10%” _builder_version=”3.0.91″ /][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text admin_label=”Kunst – tweede alinea” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]

Sri Chinmoy noemde zijn kunst jharna kala, Bengaals voor ‘fontein-kunst’. Zijn schilderijen ontstonden uit een staat van diepe meditatie, waarin hij spontaan zijn intuïtie en innerlijke licht volgde.

Sri Chinmoy over zijn eigen kunst: “Hoe mensen mijn schilderijen zien hangt helemaal af van het bewustzijn van de toeschouwers. Maar als ik mijn schilderijen zou beoordelen, moet ik zeggen dat ze een kinderlijk aspect hebben. Ze hebben wel degelijk rijpheid, maar vanuit het hoogste spirituele gezichtspunt is die rijpheid één en al eenvoud.”

Naast zijn abstracte schilderijen tekende Sri Chinmoy bijna 16 miljoen pentekeningen van vogels, als symbool voor de menselijke ziel. Sri Chinmoy noemde deze tekeningen ‘Dream-Freedom-Peace-Birds’ of kortweg ‘soul-birds’.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_testimonial author=”Sri Chinmoy” url_new_window=”off” portrait_url=”https://www.meditatie-cursus.info/files/2008/08/GuruRosePoster24x36CMYK.jpg” quote_icon=”on” use_background_color=”off” background_color=”rgba(255,255,255,0)” background_layout=”light” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” border_radii_portrait=”on||||”]

Vanuit een spiritueel oogpunt is kunst een uitdrukking van goddelijkheid die extreem betekenisvol en vruchtbaar is. Via deze uitdrukking van goddelijkheid vergroten en openbaren we ons eigen innerlijke potentieel.

[/et_pb_testimonial][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ transparent_background=”on” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” module_id=”sport” disabled=”off” background_color=”rgba(255,255,255,0)”][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”on” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” disabled=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Sport – tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” disabled=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.91″]

Sport

Sri Chinmoy als sprinter in India

Voor Sri Chinmoy waren sport en spiritualiteit nauw met elkaar verbonden. Hij zei, “Een spiritueel persoon moet evenveel belang hechten aan het lichaam als aan de ziel. Het lichaam is als een tempel en de ziel is het altaar. Als de tempel niet in goede staat verkeert, hoe kunnen we dan waardering opbrengen voor het altaar? Fysieke fitheid en spiritualiteit moeten samengaan, zoals twee benen. Met één been kan ik niet lopen. Ik heb twee benen nodig om mijn bestemming te bereiken.”

Sri Chinmoy raadde zijn leerlingen aan om te gaan hardlopen als onderdeel van hun dagelijkse spirituele programma. Zelf was hij ook een begenadigd atleet. Toen een knieblessure hem dwong om te stoppen met hardlopen legde hij zich op 54-jarige leeftijd toe op gewichtheffen. Zelfs op 76-jarige leeftijd – zijn laatste levensjaar – liftte hij nog steeds honderden kilo’s. Gebed en meditatie vormden de bron van zijn fysieke kracht. “Via meditatie en concentratie krijgen we innerlijke kracht en deze kracht kan ook in de fysieke wereld worden gebruikt,” verklaarde hij. Met zijn lifts was Sri Chinmoy niet op zoek naar roem, maar probeerde hij anderen te inspireren om ook in hun eigen leven hun grenzen te verleggen en hun dromen te verwezenlijken.

Sri Chinmoy tilt een halter van 200 pond (90kg)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]