5 dingen die Headspace en YouTube je niet kunnen leren over meditatie

Geüpdatete

Meditatie apps zijn handig. Telefoon aan, oordopjes in en een prettige stem leidt je stap voor stap door een meditatie oefening. De meditatie app is altijd beschikbaar, altijd geduldig en heeft altijd nieuwe oefeningen klaarstaan. Miljoenen mensen overal ter wereld zetten via Headspace en YouTube hun eerste stappen op het meditatiepad. Toch heeft een meditatie app ook zijn nadelen. Hier zijn vijf dingen die je niet kunt leren van een app.

1. Persoonlijke feedback

Een meditatie app is éénrichtingsverkeer. Hoe vriendelijk en geduldig de stem ook is, je kunt niet terugpraten. Als je iets tegenkomt in je meditatie dat onduidelijk is of waar je meer over wilt weten heb je weinig aan een app. Je kunt gaan Googelen, maar dan moet je je weer door tientallen blogs of video’s heenploegen voordat je een antwoord hebt.

Een onderwerp als meditatie is zo gelaagd en subtiel, dat een app, video of blog je vaak niet goed verder kan helpen. Daarom is een meditatie docent van vlees en bloed met de nodige ervaring goud waard. Hij of zij is door dezelfde obstakels gegaan en heeft dezelfde vragen gehad als jij. En belangrijker nog, hij of zij praat wel terug.

Met persoonlijke feedback kun je snellere vooruitgang maken in je meditatie. De leraar kan je geruststellen als je twijfels hebt, je inspireren als je een ‘droge periode’ hebt en je vragen over subtielere en diepere ervaringen in meditatie beantwoorden.

2. De kracht van groepsmeditatie en een meditatie community

Een meditatie app is superindividueel. Het is altijd jij en je telefoon. Terwijl meditatie het krachtigst en sterkst werkt in een groep. Als mensen samen mediteren creëren ze een subtiel energieveld, waardoor je veel dieper en gemakkelijker in de meditatie komt. Als je nog nooit een goede groepsmeditatie hebt meegemaakt, mis je echt iets in je meditatie beoefening.

Daarnaast is het contact met gelijkgestemden enorm stimulerend voor je eigen meditatie ontwikkeling. In een periode dat je minder geïnspireerd bent, kunnen anderen waarmee je mediteert het vuur weer in je aanwakkeren. De aanwezigheid van ervaren mediteerders geeft je een boost. En het is fijn om ervaringen uit te wisselen en met gelijkgestemden te praten over wat je in je meditatie tegenkomt.

Als je samen met anderen het meditatiepad bewandelt is je reis veel leuker en betekenisvoller dan als je alleen een app als gezelschap hebt.

3. Gamification vs. Juiste Intentie

Meditatie apps zoals Headspace houden via allerlei ratings, scores en bonuspunten je meditatie progressie bij. Het ‘mind’ mannetje in je profielpagina van Headspace tilt bij elke mijlpaal – 100 dagen achter elkaar gemediteerd! – een zwaarder gewicht op. Al die grappige graphics en bonuspunten zijn bedoeld om je te stimuleren door te gaan met mediteren.

Het gevaar van deze ‘gamification’ in meditatie apps is dat ze de aandacht afleiden van waar het in meditatie echt om gaat: het ontdekken van je eigen innerlijke bron van vrede, harmonie, liefde en vreugde. Als je gaat mediteren om je app te pleasen, zul je niet ver komen in je meditatie.  ‘Juiste Intentie’ is niet voor niets de tweede stap op het achtvoudige pad van de Boeddha.

Er zijn mensen die zelfs op dagen dat ze niet mediteren wel de oefening van de dag afspelen op hun app om toch genoeg punten te scoren. Dat heeft weinig met juiste intentie te maken…

4. Echte stilte

De meeste meditatie apps bieden geleide meditaties aan, waarbij een stem je door de oefening heenpraat. Dat kan een  prettige houvast zijn, vooral in het begin als je nog niet veel ervaring hebt en de stem je bij de les houdt. De diepste vorm van meditatie vindt echter in complete stilte plaats. Niet alleen de hoorbare stilte van niet spreken, ook de innerlijke stilte van niet denken. In die volledige en vruchtbare stilte komen de diepere lagen van je wezen naar voren met ervaringen van vrede, liefde, licht en vreugde.

Een app met de voortdurende achtergrondruis van een menselijke stem verhindert dat je die diepere stilte bereikt.  Zonder uiterlijke stilte kan er namelijk geen echte innerlijke stilte plaatsvinden. De app houdt je dichtbij het wateroppervlak, terwijl de kostbaarste schatten zich op de bodem bevinden.

5. Verdieping en vooruitgang

Meditatie is een vaardigheid die je kunt leren en waar je met regelmatige oefening steeds beter in wordt. Je hoeft er geen talent voor te hebben, maar je moet wel veel oefenen. Een app kan een goed begin zijn, maar het nadeel is dat de app jou persoonlijk niet kent. Het heeft geen idee over waar je staat op de meditatieladder.

Wanneer je mediteert onder begeleiding van een (menselijke) leraar, kan de leraar zijn onderricht aanpassen aan je ontwikkelingsniveau. Hij of zij kan je uitdagen om langer of dieper te mediteren en je oefeningen of aanwijzingen geven waarmee je stappen kunt zetten. Zo wordt je op een natuurlijke manier gestimuleerd om vooruitgang te maken. Dat is iets dat een app nooit zal kunnen. Hoe ‘smart’ de software ook is ontworpen, het blijven eentjes en nulletjes.

Probeer onze gratis weekend workshops en meditatiecursussen

Het Sri Chinmoy Centrum biedt gratis meditatiecursussen aan in Nederland en België. Vul het contactformulier in om je in te schrijven voor één van de komende workshops.