Meditatie

Geüpdatete

Het is niet gemakkelijk om goed te leren mediteren. Er is geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Voor waardevolle dingen moeten we nu eenmaal hard werken. Maar de beloning die meditatie ons biedt in de vorm van vrede, vreugde, liefde, wijsheid en zelfvertrouwen is de zoektocht meer dan waard.

Veelgestelde vragen over meditatie:


Ik ben zo onrustig in mijn hoofd, dat ik niet denk dat ik kan leren mediteren.

Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen kan leren mediteren. Voor meditatie hoef je geen speciaal talent te hebben. Het enige dat ervoor nodig is is oprechte motivatie en regelmatige, dagelijkse oefening. Als je dagelijks een paar minuten kunt mediteren zal je al snel merken dat het veel rustiger en helderder wordt in je hoofd. De belangrijkste les om te onthouden als je goed wilt leren mediteren is: geef nooit op!

Hoe kan ik mijn gedachtes tot rust brengen?

Er zijn een aantal technieken om je geest en gedachtes te kalmeren, waardoor je beter kunt mediteren. Eén van de meest effectieve methodes is je te concentreren op een kaarsvlam. Ga op een stoel of meditatiekussen zitten en zet een kaars of waxinelichtje voor je neer. Adem rustig en ontspannen in en uit en richt al je aandacht op de vlam. Wanneer er gedachtes komen ga je niet met ze mee, maar blijf je met je aandacht bij de kaarsvlam. Probeer te voelen dat je helemaal één bent met die vlam. Door dagelijks een paar minuten zo te concentreren kun je je geest tot op grote hoogte disciplineren en kalmeren.

Hoe kan ik weten of ik een goede meditatie heb gehad?

Je kunt een goede, diepe meditatie herkennen aan het gevoel dat je daarna hebt over jezelf en de wereld. Als je na je meditatie een positief gevoel hebt over de wereld, dat de wereld ondanks al haar onvolkomenheden een prachtige plek is vol hoop en belofte, dan kun je weten dat je goed hebt gemediteerd. Ook zul je je veel beter en positiever over jezelf voelen. Na een goede meditatie heb je het gevoel dat je niet voor niets hier op aarde bent. Integendeel, je bent hier gekomen met een speciale opdracht, een bijzondere missie om de wereld een stukje beter te maken, die alleen jij kunt vervullen.

Kun je beter alleen mediteren of in een groep?

Zowel individuele meditatie als groepsmeditatie zijn belangrijk. Je dagelijkse, individuele meditatie zorgt ervoor dat je een nieuwe, spirituele dimensie aan je leven toevoegt. Je gaat merken dat je langzaam maar zeker vooruitgang maakt en een positiever, evenwichtiger en liefdevoller mens wordt. In groepsmeditatie krijg je een extra boost door alle mensen die samen mediteren. Je kunt meditatie vergelijken met touwtrekken tegen je eigen rusteloze geest. Als je in een groep mediteert helpen alle groepsleden mee om de geest de stilte in te trekken. Je bundelt je meditatiekracht, waardoor een groepsmeditatie vaak krachtig en succesvol is.

Wat is het beste tijdstip om te mediteren?

Je kunt het beste ‘s ochtends vroeg mediteren, direct na het opstaan. Neem even een douche om de slaap van je lijf te spoelen en ga dan 10-15 minuten voor je altaartje zitten of – als je geen altaartje hebt – in een hoekje van je kamer dat je speciaal reserveert voor meditatie. Als je ‘s ochtends mediteert neem je de positieve energie van je meditatie mee je dag in. Je zult na verloop van tijd merken dat de dagen waarop je ‘s ochtends gemediteerd hebt een andere ‘kleur’ en beleving krijgen dan de dagen waarop je dit niet doet.
Als je geïnspireerd bent kun je zelfs twee keer per dag mediteren. Je gaat dan ook twee keer zo snel vooruit. Na de ochtendmeditatie kun je dan ook nog een keer ‘s avonds mediteren. Een goed moment is net vóór het avondeten (omdat je het beste kunt mediteren op een nuchtere maag) of net voor het slapengaan. Je neemt de rust van de meditatie dan mee in je slaap.

Hoe lang moet ik mediteren en hoe houd ik de tijd bij?

In het begin is 10-15 minuten meditatie per dag prima. We raden je aan om ‘s ochtends vroeg te mediteren, omdat je er dan de hele dag nog profijt van hebt. Als je wat meer bedreven raakt, kun je je meditatietijd geleidelijk aan verlengen tot bijvoorbeeld twintig minuten of een half uur. Het is ook goed om af en toe, bijvoorbeeld een keer in de week op zondagochtend, een wat langere meditatie te doen. Bijvoorbeeld drie kwartier of zelfs een uur. Maar doe dit alleen als je voelt dat je er innerlijk klaar voor bent en genoeg meditatiekracht hebt ontwikkeld om zo lang achter elkaar te mediteren.
Het is natuurlijk niet de bedoeling om op de wijzers van de klok te mediteren. Maar je kunt een (digitaal) klokje schuin voor je neerzetten en er af en toe een zijdelingse blik op werpen om de tijd bij te houden. Een andere optie is om een (vriendelijk) alarm in te stellen op je telefoon. Na verloop van tijd krijg je steeds meer feeling voor de tijdsduur en voel je vanzelf aan wanneer je je meditatie kunt beeïndigen.

Moet ik speciale kleding dragen voor meditatie?

Het is verstandig om voor je meditatie een apart setje kleding te reserveren. Net als dat hardlopen een stuk beter gaat in tights en hardloopschoenen en je voor een gala een speciale jurk of pak aantrekt, kun je ook je meditatie als een speciale gelegenheid beschouwen, waar je een apart ‘kostuum’ voor aantrekt. Op moment dat je jouw meditatie outfit aandoet, stuur je een signaal naar je geest dat je iets bijzonders gaat doen. Dit helpt je om een betere focus en meer inspiratie te hebben, zodat je met enthousiasme aan je meditatie begint.
In de spirituele wereld heeft elke kleur een betekenis. Blauw staat voor oneindigheid, groen voor nieuw leven, rood voor liefde of kracht. Voor onze eigen meditaties dragen wij witte kleding. Wit de kleur is van zuiverheid en goddelijkheid – kwaliteiten die je inspireren en  helpen bij het mediteren.